Aktie-Ansvar Europa ökade 4,7 procent i december – tagit in STMicroelectronics i portföljen

Fonden Aktie-Ansvar Europa steg 4,7 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 5,9 procent. Under 2021 har fonden avkastat 27,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 28,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Lars-Erik Lundegren.

Inledningsvis skriver förvaltaren att året avslutades med en kraftig uppgång och ett positivt sentiment. Samtidigt som världen återigen fick ta del av nyheterna kring en ny virusmutation och nya restriktioner. Det visade sig däremot att färre blev allvarligt sjuka än från tidigare mutationer vilket fick marknaden att pusta ut.

Den amerikanska centralbanken meddelade under månaden att man lämnar räntan oförändrad men att tillgångsköpen trappas ner fortare än väntat. I dagsläget prisar marknaden däremot in tre räntehöjningar under 2022, tre till under 2023 samt två under 2024.

Den negativa avvikelsen från index beror i huvudsak på dagligvarusektorn (exempelvis Nestle) där fonden har en undervikt.

Under december gjordes en del förändringar i portföljen. Cap Gemeni har lämnat då man tagit hem vinst efter att aktien stigit över 30 procent på sex månader och man nu ser större värde på annat håll. Även Viscofan har lämnat portföljen, delvis på grund av ESG skäl uppger förvaltaren. Bolagen avyttrades till förmån för STMicroelectronics, tillverkare av halvledare och sensorer.

”STM möter, som många andra i denna industri, en stark efterfrågan och givet värderingen känns aktien attraktiv”, kommenterar Lundgren.

Fonden har även köpt aktier i ABB och DSV.

Bästa bidragsgivare under månaden var Sandvik, Dermapharm och ACS. Bland de som tyngde utvecklingen fanns BE Semiconductor, Knorr-Bremse samt ING Groep.

Avslutningsvis tror förvaltaren att den närmaste tiden kommer att präglas framförallt av två faktorer. Det ena är utvecklingen av corona och hur allvarlig den nya vågen blir. Den andra faktorn är inflationen och därmed räntemarknaden.

”Än så länge verkar långräntorna tro att inflationen faller tillbaka igen men en fortsatt hög inflationstakt i kombination med tapering från Fed kan få marknaden att reagera. En något högre ränta är dock välkommen. Delar av marknaden visar tecken på överhettning och vi tror att det vore sunt med en viss avkylning. Det skulle på sikt gynna såväl fonden som marknaden”, avslutar förvaltaren.

Största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Dermapharm Holding, Sandvik och Relx med portföljvikter om 3,56, 3,43 respekive 3,39 procent.

Aktie-Ansvar Europa, %december, 2021Fond MM, förändring i procent4,7Index MM, förändring i procent5,9Fond i år, förändring i procent27,9Index i år, förändring i procent28,2

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons