AGCM China Stars minskade 2,2 procent i juni – fokus på kinesiska elbilar

Publicerad

Fonden AGCM China Stars RC1 SEK minskade 2,2 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 10,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Gustav Rhenman.

Inledningsvis skriver förvaltaren att juni var en händelserik månad när det gäller geopolitik och handelsrelationer. USA fortsatte att försöka begränsa och hindra Kinas tillväxt genom importtullar och exportrestriktioner för högteknologiska produkter.

Samtidigt ökade Kina sina ansträngningar för att bli mindre beroende av amerikansk teknologi och den amerikanska dollarn. Dessa frågor återspeglades i investerarnas sentiment, fondflöden och regionala aktiemarknadsrörelser.

Vidare lyfter förvaltaren utvecklingen i den kinesiska fordonssektorn. Efter två decennier av investeringar uppges Kina ha uppnått ett försprång i varje del av leverantörskedjan när det kommer till elfordon.

Från utvecklingen av New Energy Vehicle-industrin på 1990-talet och ett växande fokus på batteridrivna elfordon sedan 2012, menar förvaltaren att Kina har legat flera steg före europeiska och amerikanska konkurrenter.

Den kinesiska bilindustrins framgångar har fått vissa länder att försöka skydda sina inhemska producenter från kinesisk import genom att höja tullar. Kinesiska biltillverkare reagerar på samma sätt som japanska och koreanska företag har gjort tidigare, genom att etablera biltillverkning i USA, Mexiko och Östeuropa och på så sätt kringgå importtullarna.

Li Auto uppges vara ett av portföljbolagen inom elfordonssektorn. Bolaget rapporterade att man sålde 47 774 fordon i juni vilket var en ökning med 46,7 procent jämfört med samma period föregående år. Under de första sex månaderna i år har Li Auto sålt 822 345 fordon.

Den flygande bilen X2 från AeroHT, ett dotterbolag till elbilstillverkaren Xpeng, gjorde sin första flygning på den nya internationella flygplatsen Beijing Daxing. Bolagets vd, He Xiaopeng, sade att AeroH kommer att börja ta order på den flygande bilen senare i år.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Tencent, Alibaba, China Telecom, China Mobile och Trip.com.

AGCM China Stars RC1 SEK, %juni, 2024
Fond MM, förändring i procent-2,2
Fond i år, förändring i procent10,0

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons