AGCM Asia Growth ökade 2,3 procent i december – flera anledningar till ökad optimism

Fonden AGCM Asia Growth RC SEK steg 2,3 procent i december. Under 2021 avkastade fonden 3,9 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Gustav Rhenman.

Inledningsvis skriver förvaltaren att trots den relativt svaga marknadsutvecklingen för flera asiatiska aktiemarknader under 2021 är man optimistisk inför det nya året. Framförallt ser man positivt på Kina, Sydkorea, Singapore och Vietnam.

När det gäller Kina ser man tre huvudsakliga anledningar till optimism.

Först och främst pekar man på låga värderingar hos bolagen jämfört med liknande västerländska bolag.

Den andra anledningen till optimism är enligt förvaltaren att Kina har börjat förändra sin monetära policy från att ha varit relativt stram till en allt lösare inställning där centralbanken nu åtar flera åtgärder för att stötta ekonomin.

Till sist pekar man också på att ledande investmentbanker har en mer positiv inställning till Kina, däribland Goldman Sachs, JP Morgan och UBS.

De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Samsung Electronics, Tencent Holdings och Alibaba Group med portföljvikter om 8,9, 6,3 respektive 5,2 procent.

Kina var den geografiska region med absolut störst exponering. Cirka 75 procent av portföljen var allokerad mot Kina.

AGCM Asia Growth RC SEK, %december, 2021Fond MM, förändring i procent2,3Fond i år, förändring i procent3,9

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Annons