Finwire

Affärsvärlden är tveksamma till Albert på längre sikt, ger ett neutralt råd inför noteringen

Uppdaterad 2021-09-24
Publicerad 2021-09-24

Albert har utvecklat en app som hjälper elever att lösa matematikuppgifter. Tillväxten är hög och bolagets mål ambitiösa. Det höga månatliga kundtappet är ett orosmoln, skriver Affärsvärlden i en analys på fredagen.

Bolaget ska noteras på First North med första handelsdag den 1 oktober. Teckningskursen är 49 kronor per aktie.

"Aktiemarknaden älskar bolag med återkommande intäkter och hög tillväxt. Den höga churnen är dock ett tydligt minus för Albert. Intäkterna är inte särskilt återkommande när den månatliga churnen är 10 procent per månad. Förlusttakten är också hög", skriver Affärsvärlden.

Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om säljsugen storägare i förhoppningsbolag, största ägaren Schibsted har lock up-avtal på bara sex månader.

"Behovet av att förbättra matematikresultaten bland eleverna är å andra sidan stort. Att skolorna tillhandahåller olika former av gratisversioner av konkurrerande tjänster är ett hot. Tillväxtmålet om att omsätta en halv miljard 2025 känns väldigt ambitiöst. Aktien kan möjligen gå hyfsat initialt med tanke på det stora intresset för noteringar. Men på längre sikt är vi mer tveksamma och har svårt att få ihop ekvationen", avslutar Affärsvärlden och ger ett neutralt råd.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in