Morgonsvepet

Tele2 avregistrerar sig från den amerikanska finansinspektionen

Tele2 avregistrerar sig från den amerikanska finansinspektionen, sju mobila betalningslösningar bildar ny organisation och nytt justititieråd i Högsta domstolen. Det är några av rubrikerna i tisdagens morgonsvep. 

Uppdaterad 2019-09-03
Publicerad 2019-09-03

Tele2 avregistrerar sig från den amerikanska finansinspektionen
Tele2 har genom att inlämna en så kallad Form 15F avregistrerat sig från den amerikanska finansinspektionen, United States Securities and Exchange Commission (SEC). Avregistreringen görs för "att minska komplex finansiell rapportering och reducera administrativa kostnader", uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Latours styrelseordförande köper aktier för en halv miljon
Olle Nordström, som är ordförande i investmentbolaget Latour, har köpt 4.000 B-aktier i bolaget för totalt 524.120 kronor. Köpet genomfördes till kursen 131:03 kronor per aktie. Det framgår av inrapportering till Finansinspektionens insynsregister. Enligt Latours hemsida äger Olle Nordström med familj sedan tidigare 800.000 A-aktier och knappt 2 miljoner B-aktier.

Nytt justititieråd i Högsta domstolen
Idag tillträder Cecilia Renfors som justitieråd. Hon har tidigare arbetat som justitieombudsman och bland annat varit kansliråd vid Justitiedepartementets processrättsenhet och departementsråd och biträdande enhetschef vid Justitiedepartementets enhet för processrätt och domstolsfrågor. 

Sju mobila betalningslösningar bildar ny organisation
De europeiska mobila betalningslösningarna har gått samman och gemensamt bildat European Mobile Payment Systems Association (EMPSA) för att främja samarbete och möjliggöra internationella betalningar. Medlemmarna i EMPSA har tillsammans 25 miljoner registrerade användare, över en miljon anslutna företag och fler än 350 anslutna banker.

Johnson hotar kalla till nyval
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hotar att kalla till nyval den 14 oktober om upproriska Tory-parlamentariker gör gemensam sak med Labour på tisdagen för att undergräva hans brexit-förhandlingsstrategi. Det rapporterar Financial Times (FT).

Nya EU-regler stoppar köp utan pin-kod
Syftet med reglerna är att öka säkerheten för betalningar med bankkort både i fysisk butik och på nätet. Det innebär att fler köp som sker utan pin-kod – där kunden i stället visar legitimation och signerar – kommer att stoppas. Dessutom kommer det att krävas att alla köp online verifieras med Bank-ID, enligt Ekot. Reglerna börjar gälla den 14 september.

Den australienska centralbanken lämnar räntan oförändrad
Australiens centralbank, RBA, lämnade sin styrränta oförändrad på 1,00 procent. I Reuters prognosenkät bland 37 bedömare väntade sig 1 att räntan skulle sänkas med 25 punkter, till 0,75 procent och 36 att räntan skulle hållas oförändrad (1,00 procent).

Platsannonser