Carl Bildt intervjuas av PWC:s vd Peter Nyllinge. Foto: Youtube
Revision

Bildt: "Teknologin förändrar allt"

"Teknologin förändrar allt. Det kommer skapas helt nya typer av jobb", säger Carl Bildt i en intervju med PWC:s vd Peter Nyllinge.

Uppdaterad 2017-05-10
Publicerad 2017-05-10

På Peter Nyllinges fråga hur världen kommer att se ut om 20 år svarar Carl Bildt att framtiden är svårare att förutse idag än någonsin tidigare. Teknikförändringarna (AI och IoT etcetera) går snabbt och revolutioner hela brancher. Det kommer enligt Bildt att innebära stora förändringar, mest positiva.

– Lyssnar man på debatten om automatisering just nu i olika länder pratar man om att många jobb kommer att försvinna och att människor kommer att bli arbetslösa. De tre länder som har den högsta användningen av industrirobotar är Tyskland, Sydkorea och Japan – och de har den minsta arbetslösheten i världen. Så jag håller inte med debattörerna. Ja, jobb kommer att försvinna, men jobb kommer också att tillkomma, säger Carl Bildt.

Vad tar du med dig av samtalet, Peter Nyllinge?

– Att företagen är duktiga på att hantera frågorna med att vara ett internationellt företag i en global värld. Det Carl Bildt tryckte på är att man även måste ta hänsyn till den politiska dimensionen. Tidigare var det olika kulturer man behövde hantera som företagsledare, nu behöver man även hantera politiken, säger vd:n till branschtidningen Balans.

Den cirka fem minuter långa videointervjun, som PWC:s vd Peter Nyllinge gör med Carl Bildt har publicerats på revisionsbyråns Youtubekanal.

Platsannonser