Finans Nyhet

”Tecken på att obligations-marknaden kommit igång”

Lars Mac Key, chef för hållbara obligationer på Danske Bank. Foto: Danske BankLars Mac Key, chef för hållbara obligationer på Danske Bank. Foto: Danske Bank
Lars Mac Key, chef för hållbara obligationer på Danske Bank. Foto: Danske Bank
Publicerad
Uppdaterad

Rekordstort intresse för Nordiska investeringsbankens nya coronaobligation.

Olof Ehrs

Nordiska investeringsbanken, NIB, genomförde i veckan en ny typ av obligation, en Response Bond, för att mildra effekterna av coronakrisen.

Obligationsförfarandet gick som tåget och 1 miljard euro togs in från institutionella investerare över hela världen. Obligationen blev övertecknad tre gånger om och orderboken nådde 3,2 miljarder euro, vilket utgör den största summan hittills för en obligation i euro utställd av NIB. Danske Bank, HSBC, BNP Paribas och JP Morgan agerade joint bookrunners.

– Det mest intressanta är den otroliga responsen obligationen fått från investerare världen över. Omkring 20 procent av kapitalet kommer från Asien och vi ser dessa investeringar som ett tecken i rätt riktning på att obligationsmarknaden är på gång igen, säger Lars Mac Key, chef för hållbara obligationer på Danske Bank.

Annons

Den senaste veckorna har det handlat mycket om stängda obligationsfonder på den svenska marknaden. Men enligt Lars Mac Key förbättras marknaden nu för varje dag som går, i takt med de nya åtgärdspaketen från de europeiska centralbankerna. 

– Marknaden är på rätt väg, även om det sker till en annan prissättning än före krisen. 

Ramverket för NIB:s nya Response Bond spikades i helgen och kommer, till skillnad från NIB:s övriga investeringar, att användas till att finansiera lån som exempelvis leder till ökad kapacitet inom sjukvården, att möta det stora behovet av sjukvårdsutrustning, att stödja små- och medelstora bolag att behålla arbetstillfällen samt till att stödja infrastruktursektorn där verksamheter stannat upp till följd av kortsiktigt förändrat resebeteende.

Annons

– Pengarna från den nya obligationen kan bland annat finansiera lån till sjukhus, kommuner, infrastrukturbolag och äldrevård. NIB:s uppdrag har nu breddats till att stödja och stabilisera de nordiska och baltiska ekonomierna som helhet, från att normalt enbart fokusera på projekt med miljönytta, säger Lars Mac Key. 

Centralbanker nära 60 procent

Obligationens 80 investerare fördelades per region enligt följande: Asien 21 procent, Benelux 19 procent, Norden 12 procent, Frankrike 6 procent, Storbritannien 4 procent, övriga Europa 32 procent, och andra regioner 6 procent.

Centralbanker med tillhörande statsägda institutioner stod för 58 procent, banker 24 procent, fondförvaltare 12 procent och pensionsfonder samt försäkringsbolag 6 procent av kapitalet. 

NIB är en internationell finansinstitution som ägs av Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Banken har utlåningsverksamhet både inom och utanför medlemsländerna

Annons