Fintech

Tech-investeringarna fortsätter falla

Riskkapital-investeringarna i tech-sektorn har minskat globalt hittills i år.

Uppdaterad 2016-04-14
Publicerad 2016-04-14

Totalt investerades 25 miljarder dollar under första kvartalet 2016 i världen, jämfört med 27,9 miljarder dollar motsvarande kvartal 2015.

Det framgår av KPMG:s och CB Insights färska rapport Venture Pulse: Q1’16 Global analysis of venture funding. Viktiga orsaker till nedgången är den ekonomiska inbromsningen i Kina, stigande räntor, presidentvalet i USA i höst och Brexit-omröstningen i juni i Storbritannien.

Bara fem bolag uppnådde statusen som så kallade enhörningar, det vill säga bolag som värderas till över en miljard dollar. Det kan jämföras med sista kvartalet 2015 då 13 bolag fick enhörningsstatus och tredje kvartalet i fjol var de hela 25 stycken.

– Med tanke på att det blivit tuffare att få in riskkapital räknar vi med att många enhörningar drar åt svångremmen genom att dra ned på utgifterna samt att de effektiviserar mer och är försiktigare med de pengar de redan har, eftersom det blir dyrare för dem att anskaffa kapital framöver, säger Arik Speier Co
Leader KPMG Enterprise Innovative Startups Network och Head of Technology på KPMG i Israel, i en kommentar till rapporten.

Samtidigt spår rapportförfattarna att minskningen är en tillfällig trend, eftersom det fortfarande finns mycket likviditet i riskkapitalbranschen. Och i USA satsades det riskkapital i nivå med dotcom-boomen år 2000. Men även där har en utplaning skett jämfört med våren 2015.

Å andra sidan väntas riskkapital-investerare satsa mer på säkra kort och bolag med stark balansräkning och/eller affärsmodell som bäddar för tillväxt.

– Nya företag på jakt efter tidiga kapitalrundor måste ändra sin "pitch". Att bara fokusera på marknadens storlek och potentiella avkastning räcker inte längre. Investerarna kommer troligen att titta mer på dem som har en tydlig vision och en tydlig väg till tillväxt, säger ConorMoore, national co lead partner, på KPMG Venture Capital Practice i USA, i en kommentar till rapporten. 

Financial Times rapporterade nyligen även om att Fidelity Investments – som gått in en rad större tech-startups – värderar ned Cloudera och Dropbox med 38 respektive 20 procent.

Även Snapchat, Nutanix, Delphis, Cloudflare och Appirio har skrivits ned, liksom Twitter, Linkedin och Salesforce. Amerikanska investerare har också blivit mer skeptiska till startups i allmänhet och tech i synnerhet – och inget techbolag har börsnoterats i USA hittills i år.

Men de svenska affärsänglarna Carl Silbersky i Malmö och Jane Walerud i Stockholm var ändå optimistiska och avfärdade alla bubbelvarningar när Realtid.se intervjuade dem i början av april.

–  Det finns otroligt många bra företag i Sverige. Är till exempel Klarna övervärderat? Nej. Jag tror inte folk förstår hur bra det bolaget är, sa Carl Silbersky som bland annat har Mionix, Mapillary, Brisk.io och Safesolutions i sin portfölj.

Walerud passade dock på att varna för recession.

– Techbranschen är högst välmående. Men risken för global recession är 50 procent som jag ser det. Men jag tror inte att en eventuell nedgång slår hårdare mot tech än mot andra branscher, sa hon.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in