Annons

Annons

norlen.gif

Talmannen Andreas Norlén hade helst sett en lösning på statsministerfrågan före jul. Men så blir det inte.
Talmannen Andreas Norlén hade helst sett en lösning på statsministerfrågan före jul. Men så blir det inte.

Talmannen: "Jag beklagar"

Det blir ingen ny omröstning om statsministerkandidat före jul, trots att det var målet för talmannen Andreas Norlén. "Jag beklagar det", säger han.

Under jul och nyårshelgen ska talmannen ha avstämningar med de två kandidater som har sagt att de är beredda att ställa upp som statsminister, Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Talmannen är samtidigt tillgänglig för övriga partiledare, säger han under en pågående presskonferens.

– Partiledarna kommer inte att få så mycket julledighet. Jag förutsätter att de agerar aktivt för att söka stöd, säger Anderas Norlén.

Den 14 januari kommer han att nominera en kandidat för den tredje statsministeromröstningen som kommer att ske den 16 januari. Om det inte fungerar då heller sker den fjärde och sista prövningen i kammaren den 21 januari. Om ingen ny regering är klar du heller kommer extra val att utlysas. Det ska ske inom tre månader, tidigast söndagen den 21 april.

Annons

Annons

Så här långt har processen att välja en statsminister och en ny regering tagit omkring tre månader. I Tyskland senast tog det sex månader.

– Vår regeringsbildning ingår i den tiondel i europeiska regeringbildningar sedan andra världskriget som tagit längst tid, säger Andreas Norlén.

Enligt honom är det allvarligt. I Sveriges politiska system är regeringen motorn. 

– Ett extra val skulle vara ett stort misslyckande. Risken är stor att förtroendet skadas allvarligt för de politiska partierna, säger Andreas Norlén.

 

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons