Annons

Annons

Valet 2018

Riksdagen kommer onsdagen den 5 december att rösta om Stefan Löfven som statsminister. Det beskedet gav talmannen Andreas Norlén idag fredag.

Annie Lööf ( C ) ger upp sonderingssamtalen mellan partiledarna i regeringsfrågan. “Partierna har ställt oförenliga krav”, säger hon på en pressträff i riksdagen.

Centerledaren Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag av talman Andreas Norlén. C-ledarens uppdrag löper över en vecka, med möjlighet att förlänga tiden ytterligare om så krävs.

Riksdagen har på onsdagsmorgonen röstat ned Ulf Kristersson (M) som statsminister med röstsiffrorna 195 mot 154.

För att förstå valresultatet behövs olika måttstockar som inte är ett önsketänkade. Min egen bakgrund i en MC-klubb och den brännande frågan om hedersvåld kan tjänstgöra som två exempel på varför det vore förödande för S att låta gal-tan-skalan helt ersätta en klassanalys när valet analyseras, skriver den frihetliga socialdemokraten och riskkapitalisten Jan Emanuel Johansson.

 

Alliansens oförmåga att formulera en bred politisk plattform sätter krokben för en borgerlig näringspolitisk reformagenda i riksdagen. Nu måste de borgerliga partierna formulera trovärdiga lösningar som möter samhällsproblem och stora väljargruppers vardag och framtidsvisioner, skriver ekonomen och socialliberalen Peter Tovman.

(Uppdaterad) Riksdagen har genomfört statsministeromröstningen och som ett resultat av den avgår regeringen Löfven, men sitter kvar som övergångsregering. Omröstningen är starten för det komplicerade arbetet med att bilda en ny regering.

Sidor