Annons

Annons

Skatteflykt

Synen på vad som är acceptabel skatteplanering har ändrats radikalt på tio år. Det menar skatterådgivare Magnus Larsson, Deloitte. När det gäller cum cum-uppläggen berättar han: “Jag avrådde redan då, uppläggen var för drivna.”

Managing Partner Peter Näslund bekräftar för Realtid att DLA Piper fick frågan. Däremot kom byrån aldrig att medverka i något cum-ex-upplägg. Advokatbyrån har snabbutrett frågan på måndagsförmiddagen.

SVT Nyheter har tagit del av dokument som visar att stora svenska revisions- och advokatbyråer kan ha dragits in i cum-ex-upplägg. Totalt ska 70 miljarder kronor ha svindlats bort från europeiska skattebetalare.

Informationsplikten är en administrativ börda som inte vägs upp av nyttan, menar Magnus Larsson, skatterådgivare på Deloitte. Men Skatteverkets Tomas Algotsson ser positivt på gårdagens beslut.

Skatterådgivare, revisorer, advokater och andra "mellanhänder" som rådger företag i skattefrågor kommer att åläggas informationsplikt om vissa upplägg. Det står klart efter att EU:s finansministrar enades vid dagens möte i Bryssel.

I morgon tisdag träffas EU:s finansministrar i Bryssel. På agendan står bland annat skärpta krav för att förhindra skatteflykt. Det handlar konkret om rapporteringsplikt för skatterådgivare.

Snart blir det lättare för Skatteverket att få loss nödvänding information för att identifiera skattesmitare. Inom kort automatiseras informationsinsamlingen tack vare ett samarbete mellan en rad länder.