Annons

Annons

Schweiz

Den schweiziska storbanken UBS nådde sin högsta nettovinst för det andra kvartalet på nära tio år med stöd av privat- och företagsmarknaden som kompenserade för svaghet inom förmögenhetsförvaltning. 

Sverige ligger tvåa på listan för länder med flest kunskapsintensiva jobb, strax efter Schweiz. Det visar en ny rapport från forskningsinstitutet European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship (ECEPR). Samtidigt varnar rapportförfattaren för att Sverige halkar efter i utbildningskvalitet.

Vi får ofta höra hur fattigt Sverige har blivit jämfört med länder som Schweiz, Tyskland eller Norge på grund av att kronan fallit kraftigt i värde gentemot dessa länders valutor. Men resonemanget är mer ett bevis på andlig fattigdom hos de som framför detta än svensk fattigdom. Världen är nämligen mer real än nominell, skriver Per Lindvall i en analys.

Schweiz största bank, UBS, slog förväntningarna med råge i sin delårsrapport. Marknaden förväntade sig en vinst före skatt på 1,5 miljarder schweizerfranc, men den landade på hela 1,9 miljarder. I fjol låg motsvarande siffra på 1,4 miljarder.

Credit Suisse gör en riktad nyemission på 4 miljarder schwizerfranc, motsvarande drygt 35 miljarder kronor. Åtgärden presenterades i samband med morgonens delårsrapport och ska täcka bankens kapitalbehov på 2-4 miljarder franc.

Schweiziska banker kommer från och med i år att börja redovisa finansiell information för konton som innehas av invånare från vissa länder. Därmed ser landets rykte som ett hemlighetsfullt skatteparadis ut att ha nått vägs ände, skriver CNBC:s nätupplaga.

Banken misstänks ha försökt störa ett vittne. Sker en vecka efter påstådd penningtvätt och organiserat skattebedrägeri.

Sidor