Annons

Annons

SBAB

SBAB höjer listräntan för lån med tre månaders bindningstid med 0,10 procentenheter, medan lån med 1-5 års bindningstid höjs med 0,05 procentenheter.

SBAB:s chefsekonom Robert Boije anser att tajmingen av Riksbankens räntehöjning är märklig. Riksbanken är inte heller tydlig med skälen till höjningen vilket riskerar att skada förtroendet för penningpolitiken och dess effektivitet.

Riksbanken väntas enligt SBAB:s boränteprognos höja reporäntan till 0 procent på torsdag. SBAB bedömer också att Riksbanken sedan inte höjer reporäntan igen förrän tidigast 2022.

"Troligen höjer Riksbanken nästa vecka och riskerar därmed att göra om tidigare misstag", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, med anledning av dagens inflationssiffra.

Danske Banks nya bolåneprodukt med en bindningstid av räntan på 30 år är ett nytt inslag på den svenska bolånemarknaden. Robert Boije, chefsekonom på den statliga bolånejätten SBAB är inte förvånad.

Morgonsvepet torsdag: LVMH höjer budet på Tiffany, Brummer & Partners avvecklar Life och stödet ökar för SD inom näringslivet. 

Sidor