Annons

Annons

Riksbanken

"Troligen höjer Riksbanken nästa vecka och riskerar därmed att göra om tidigare misstag", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, med anledning av dagens inflationssiffra.

Den svenska KPIF-inflationen uppgick till 1,7 procent i november. Det är 0,1 procentenhet mer än vad analytikerna estimerade.

”Jag ser det inte som något självändamål för Riksbanken att komma upp till nollränta.” Det sa vice riksbankschef Per Jansson i ett anförande vid Danske Bank på tisdagen.

Riksbankens misslyckade räntepolitik har pumpat upp bostadspriserna. Med amorteringskravet kommer segregering och ökade risker, skriver Realtids krönikör Claes Folkmar.

Flera aktörer menar att en mindre expansiv penningpolitik – med högre reporänta och minskade köp och innehav av statsobligationer – skulle få så väl valuta- som räntemarknaden att fungera bättre.

 

Riksbanksutredningens förslag som innebär en flexibel inflationsmålspolitik är välkomna och i linje med förväntan, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Sverige BNP steg med 0,3 procent under det tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Väntat var 0,2 procent, enligt Infront Datas sammanställning av analytikernas prognoser. 

"I den mån Riksbanken gjort bedömningen att man inte fått den effekt man velat genom att hålla reporäntan på negativa tal och att man av det skälet därför vill justera upp reporäntan, bör det i så fall tydligt kommuniceras." Det skriver SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Sidor