Annons

Annons

Revisorer

En ny rapport från Finansinspektionen visar att 25 procent av de undersökta företagen har haft samma revisor i mer än elva år, en del i mer än tjugo år. De nya reglerna tillåter i princip max tio år.  

Revisorernas arbete mot korruption och ekonomisk brottslighet behöver inte fler regler utan mer integritet. Det finns inget att vänta på, skriver Dan Brännström, tidigare generalsekreterare för FAR. 

Nu står det klart vilken revisionsbyrå det är som vunnit utmärkelsen Årets framtidsbyrå 2018. Vinnaren sållades fram i en tävling arrangerad av branschorganisationen FAR där fem byråer till slut gjorde upp om titeln.

Penningtvättshärvan i Danske Bank måste ses som en av de största skandalerna i nordiskt näringsliv på mycket länge. Det är uppenbart att ansvaret faller tungt på bankens ledning, från styrelse och nedåt, men man måste också fråga sig vad revisorerna har gjort. De senare har i uppgift både i sitt myndighetsuppdrag och i sin förvaltningsrevision att fånga upp risker och varna för lagöverträdelser för vilka banken och dess ledning kan hållas ansvarig, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Revisorer och redovisningskonsulter är autonoma och professionella i sin yrkesutövning. Kommersialismen kommer i andra hand. Karin Segers doktorsavhandling är en upprättelse för individen. 

Revisorskåren blir allt äldre till sin sammansättning. Många unga lämnar bara några år efter den krävande auktorisationen. 1960-talisterna tycks vara den sista stabila generationen.

Sidor