Annons

Annons

Revisor

Valet att bli revisor var inte självklart för Anneli Pihl då de flesta i hennes omgivning inte studerade vidare. Idag har det gått 16 år sedan hon gjorde sin första arbetsdag och hon brinner fortfarande för yrket – hos samma arbetsgivare, Deloitte.

En ny rapport från Finansinspektionen visar att 25 procent av de undersökta företagen har haft samma revisor i mer än elva år, en del i mer än tjugo år. De nya reglerna tillåter i princip max tio år.  

Revisorernas arbete mot korruption och ekonomisk brottslighet behöver inte fler regler utan mer integritet. Det finns inget att vänta på, skriver Dan Brännström, tidigare generalsekreterare för FAR. 

Revisorer och redovisningskonsulter är autonoma och professionella i sin yrkesutövning. Kommersialismen kommer i andra hand. Karin Segers doktorsavhandling är en upprättelse för individen. 

Revisorskåren blir allt äldre till sin sammansättning. Många unga lämnar bara några år efter den krävande auktorisationen. 1960-talisterna tycks vara den sista stabila generationen.

Revisorsinspektionen har tagit fram förslag till nya regler om utbildning och prov. Bland annat föreslås att den sökande inte längre ska behöva ha företagsekonomi som huvudområde för utbildningen.

Sidor