Annons

Annons

oktogonen

Realtid kan idag berätta att Oktogonen, Handelsbankens resultatandelsstiftelse, kan drabbas av ökad skatt om styrelsen fortsätter att dra in avsättningar.

Handelsbankens vd Carina Åkerström försöker stävja personalens stora missnöje med den indragna vinstandelsbetalningar, handelskonflikten mellan USA och Kina trappas upp ytterligare vilket drabbar Huawei hårt och Riksbanken slår ifrån sig. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet denna måndag.

Den uteblivna avsättningen till Handelsbankens anställda i resultatandelssystemet Oktogonen beror bland annat på för höga kostnader under 2018 jämfört med andra banker, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström till Realtid på onsdagen.

Det blir inga avsättningar till Oktogonen, Handelsbankens vinstdelningssytem. "Naturligtvis önskar och hoppas man alltid", säger Anna Hjelmberg, förtroendevald representant i Finansförbundet, men poängterar att den starka kulturen i banken i sig inte påverkas av att det inte blir någon avsättning. 

Handelsbankens rörelsevinst var nära oförändrad under det första kvartalet. Bland annat beroende på att en tidigare reservering till Oktogonen löses upp, Handelsbankens vinstdelningssystem. 

– Det här kommer inte att uppskattas av personalen, säger en portföljförvaltare till Realtid.