Annons

Annons

Obligationer

Om du och jag är oroade för att den skakiga börsen är början på något stort och mörkt ska vi inte titta på aktiemarknaden. Det är istället på kreditmarknaden som de stora problemen göms i skuggan. På 90-talet var det finansbolaget Nyckelns obligationer som förebådade kraschen. Idag kan det istället visa sig vara bostadsutvecklaren Oscar Properties lån som är den stora larmklockan, skriver Realtids krönikör Per Lindvall i en analys av den svenska kreditmarknaden.

Att investera i Italien har sällan varit en enkel resa. Om det inte snart görs övertygande politiska ingripanden blir bekymren över statsskulden bara större. Det kommer dra in den italienska ekonomin i en destruktiv nedåtgående spiral som obligationsinvesterare måste ta hänsyn till, skriver Didier Saint-Georges, managing director och medlem av investeringskommittén, Carmignac.

Det finns en växande och lönsam marknad för investeringar i asiatiska företags högräntepapper, där både avkastningen och risken gör detta till attraktiva investeringar. Men europeiska aktörer har en förlegad syn på asiatiska ekonomier och företag. Det är budskapet som fondförvaltaren Christina Bastin på Muzinich trycker på när hon lanserar en ny asiatisk högavkastande kreditfond.

Svenska pensionsbolaget Alecta gör sin största gröna obligationsinvestering hittills – och går in med 3 miljarder kronor i en obligation utfärdad av tyska banken KfW. SEB har varit finansiell rådgivare i transaktionen. "Vi har därmed investerat över 20 miljarder kronor totalt i gröna obligationer", säger Alectas presschef Johan Andersson till Realtid.

Peer-to-peer-bolaget stärker kassan med 400 miljoner kronor från institutionella investerare i form av obligationer. Tidigare har bolaget tagit in 300 miljoner på detta sätt.

Med sina två första emissioner av företagsobligationer i Danmark och Finland kliver Jool Markets in på marknaden i ytterligare två nordiska länder.

Insitutionella investerare går in med ytterligare 100 miljoner kronor i fintechbolaget Lendify – som därmed tagit in totalt 300 miljoner inom ramen för en obligationsemission. Carnegie Investment Bank har agerat finansiell rådgivare och emissionsinstitut, medan Roschier Advokatbyrå och Advokatfirman Vinge varit legala rådgivare.

Sidor