Annons

Annons

Marknadsmissbruk

De två ekonomistudenter som dömdes till villkorlig dom och böter överklagar nu domen till Svea Hovrätt. Försvaret hänvisar till naivitet både hos de dömda och hos de som anser sig ha blivit lurade.

En CFO på ett mellanstort bolag i södra Sverige döms för marknadsmanipulation i den Spotlight-noterade aktien Omnicar. Enligt domstolen har mannens transaktioner och orderläggning gett falska och vilseledande signaler.

En cfo på ett mellanstort bolag i södra Sverige misstänks för kurshöjande köp i den Spotlight-noterade aktien Omnicar. FI och EBM pekar på att mannen är väl insatt i hur aktiehandel fungerar då han driver en blogg om aktiehandel samt även skriver i en börstidning.

Aktieägaren pressade upp aktien vid 721 tillfällen, enligt EBM-åklagaren Jan Leopoldson. Storägaren hänvisar till att han handlat såsom den tidigare EBM-åklagaren Yngve Rydberg rekommenderat honom att göra.

EBM har väckt åtal mot två män som lämnat investeringsrekommendationer på Redeye och kommenterat dessa på Placera.nu, DI börssnack och på Facebook. "Analyserna har gett ett initierat och seriöst intryck men har i själva verket varit vilseledande", säger åklagaren Jan Leopoldson.

Uppdaterad. Den första marknadsmanipulationsdomen har kommit efter den nya lagstiftningen. En man döms efter att ha handlat 33 poster om 100 aktier i Clemedo Group AB. En form av otillåten kursvård, säger åklagare Jonas Myrdal. "Det är bra att man sätter ned foten när det gäller den här typen av förfaranden", säger han.  

Finansinspektionen stärker upp med fler resurser på enheten handelstillsyn samtidigt som myndigheten tillsammans med Ekobrottsmyndigheten i dag tar större kontroll på finansmarknaden med bland annat chockhöjda sanktionsavgifter, stärkta straffskalor för marknadsmissbruk men även större skydd för visselblåsarna. "Ingen är gladare än vi över att vi fått ett fullgott skydd för enskilda som vill påtala oegentligheter i bolag på finansmarknaden", säger Magnus Schmauch, senior jurist på FI.

 

Sidor