Annons

Annons

Korruption

Revisorernas arbete mot korruption och ekonomisk brottslighet behöver inte fler regler utan mer integritet. Det finns inget att vänta på, skriver Dan Brännström, tidigare generalsekreterare för FAR. 

Har man en kreativ ådra skall man inte arbeta på bank av det enkla skälet att det skall vara den tråkigaste arbetsplatsen som finns i Sverige, skriver gästkrönikören Dan Persson, som samtidigt förklarar varför det är dags att införa regler som begränsar bankernas vinster.

Penningtvättsskandalen i Baltikum, där tidigare Danske och nu också Nordea smittats, har förvandlat nordiska banker från att vara en grupp skinande föredömen i Europas bankvärld, till att bli en ganska solkig församling. Det är dags för en lite mer självkritisk hållning både till vår egen självbild och till de nordiska bankernas arbete med att bekämpa korruptionen, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

– Det finns en hel del okunskap kring var riskerna finns och hur en muta kan se ut och vad ett mutbrott kan vara, säger Natali Pahlén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, i ett samtal med Realtids Peter Andersson, mot bakgrund av de senaste mutmisstankarna på Riksgälden.

Kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption har beslutat att lägga ned förundersökningen om mutbrott mot företrädare för SCA. Förundersökningen, som handlat om jaktrepresentation och resor, läggs ned i sin helhet, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Fler svenskar idag upplever utbredd korruption än för några år sedan, visar en studie från EY. "Ett samhälle som präglas av korruption är ett samhälle som saknar förtroende och att bekämpa korruption är ytterst en demokratifråga" säger Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, till Realtid.

Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman har delgivits misstanke om mutbrott. Han förhördes under tisdagen. Boman avfärdar anklagelsen och kallar den för helt grundlös.

Sidor