Annons

Annons

Jusek

Resultaten från en omfattande analys av Juseks medlemsgrupper pekar på att många arbetsgivare inte prioriterar ett högt välbefinnande i arbetet. Ekonomer är en grupp som drabbas av detta. Det hämmar konkurrenskraften. Det skriver Juseks samhällspolitiska chef, Daniel Lind.

Efter att faktorer som påverkar lönen rensats bort tjänar kvinnor i Juseks medlemsgrupper 3 100 kronor mindre än män, varje månad. Störst är löneskillnaderna bland ekonomer.  

Ekonomer är i stort sett nöjda med sina jobb, men många tycker inte att deras kompetens tas tillvara. Även stressen är en stor utmaning och var fjärde har svårt att sova på grund av tankar på jobbet.

Förbundsstyrelserna i Jusek och Civilekonomerna vill bilda ett nytt fackförbund som ska organisera de båda Sacoförbundens medlemskategorier. Det nya förbundet kommer samla över 130 000 medlemmar och blir därmed Sveriges åttonde största fackliga organisation.

Front Advokater är 2018 års vinnare av Justitiapriset. Priset delas ut i samarbete med Jusek till den affärsjuridiska byrå som är bäst på jämställdhet.

Skam den som ger sig lyder talesättet och i advokaten Sonia Goncalves fall stämmer det verkligen. Nu har hon fått jobb som bolagsjurist på ett företag i Uppsala.

Sedan åtta år tillbaka erbjuder Jusek karriärluncher för att medlemmarna ska kunna få utbyte av varandra. "Fler borde ta chansen", säger karriärplaneraren Ulrika Husmark på Jusek.

Frågan om sex timmars arbetsdag kommer upp med jämna mellanrum i samhällsdebatten. Realtid Karriär bad tre företrädare från olika fackförbund att ge sin syn på saken.

Domarkåren blir alltmer ålderstigen och samtidigt är konkurrensen hård om yngre jurister som skulle kunna bli domare. Därför välkomnar fackförbundet Jusek ett beslut från regeringen att utreda tillsättningen av domare.

Advokatsamfundets generalsekreterare är inte förvånad över att Sonia Goncalves inte får jobb. "En portugisisk advokat är normalt sett inte särskilt gångbar i Sverige", säger Anne Ramberg i en kommentar. Hon delar inte heller Juseks beskrivning av hur det går till att få jobb på advokatbyrå.

Sidor