Annons

Annons

Italien

ECB:s misslyckande med att nå sitt inflationsmål kan bli fatalt när eurozonen nu dansar nära recessionskanten. En upprepning av eurokrisen kan knappast uteslutas, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Italien och Grekland har så stora problem att de borde lämna eurosamarbetet anser Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Deras ekonomier klarar inte av euron, de kan inte konkurrera och de har ingen tillväxt.

EU-kommissionen har enats med Italiens regering om ett budgetunderskott på 2,04 procent 2019 i stället för 2,4 procent. Därmed kommer EU-kommissionen inte inleda några disciplinåtgärder mot landet. 

Flera av Europas finansministrar ställde sig i går måndag på EU-kommissionens sida i det infekterade budgetbråket mellan EU och Italien. Magdalena Andersson instämmer i kritiken.

Att investera i Italien har sällan varit en enkel resa. Om det inte snart görs övertygande politiska ingripanden blir bekymren över statsskulden bara större. Det kommer dra in den italienska ekonomin i en destruktiv nedåtgående spiral som obligationsinvesterare måste ta hänsyn till, skriver Didier Saint-Georges, managing director och medlem av investeringskommittén, Carmignac.