Annons

Annons

IT-bolag

Peter Lenardos efterträder Veronica Augustsson som varit Cinnobers vd sedan 2012 – och som jobbat i bolaget sedan 2002. Hon lämnar för att "anta nya utmaningar utanför koncernen".

Per Johansson är ny Nordenchef på danska it-koncernen KMD i Köpenhamn. Nu leder han bolagets nordiska finanssatsning. "Vi är välkända i Danmark, men har muskler att bli betydligt större", säger han till Realtid.

Blockchain, tekniken bakom bitcoin, är på stark frammarsch. Teknologin kan ta bort mellanhänder i en mängd clearing-processer. Under året släpper IBM i samarbete med bland annat Nordea en egen blockchain-plattform för finanshandel. "Det effektiviserar tradefinance-processen som i dag kan ta en månad att slutföra", säger Christian Lassen på IBM till Realtid.

Växjö-baserade Briox – som utvecklar och säljer molnbaserade affärssystem till mindre bolag, föreningar och redovisningsbyråer – etablerar ett nytt kontor i Helsingfors. "Vår verksamhet i Finland har nu nått en nivå där vi behöver etablera en lokal närvaro", säger Jens Collskog på Briox.

Sju av tio chefer tror att deras affärsmodeller är passé inom fem år. Men bara knappt var femte är beredd att satsa på framtidsteknologier.

Techbolag som Alibaba, Venmo och Paypal utmanar bankerna. Och unga konsumenter – som vant sig vid smarta app-tjänster – är kräsna. Det menar IT-experten Manasee Dash på på IT-bolaget VMware. "Millennials förväntar sig en personaliserad bankupplevelse", säger hon till Realtid.se.