Annons

Annons

Indexfonder

Att begränsa antalet valbara fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg är en bra start av politikerna. Det skulle vara ännu bättre om det enbart gick att välja indexfonder, skriver Nordicus vd Henrik Norén på Realtids debattsida idag.

Billigare än aktiv förvaltning, men chans till större avkastning än billiga indexfonder. Inte konstigt att “smart beta” har blivit så populärt. Se bara upp så att du inte sitter med en “dumb beta” istället, skriver Realtids Claes Folkmar.

"De aktiva investerarna genererar högre transaktionskostnader än de passiva investerarna, eftersom de passiva inte handlar utan hela tiden behåller samma aktier." Det skriver Lifeplans vd Karl Erlandzon i en replik i vår debattserie om aktiva fonder kontra indexfonder.

Journalister som inte behöver alltid får sista ordet, orsakerna bakom advokatbyråernas splittring – och finansfilmerna man aldrig tröttnar på. Lite av innehållet i chefredaktör Johan Såthes helgkrönika.

"Om indexfonder verkligen vore en succé för fondbolagen hade vi antagligen sett mer av den varan i Sverige." Det skriver Henric Norén på Nordicus Capital i en replik på PO Nilssons inlägg om fördelarna med aktivt förvaltade fonder.

Är det smart att  följa ”dumma” pengar? Debatter om fonder. Och Brexit. Några av ämnena i Johan Såthes lördagskrönika. Men framför allt – missa inte att tipsa honom eller Realtids redaktionschef om nyheter.

Många på finansmarknaden ser med förakt på de passivt förvaltade indexfonderna. Men kritiken blir mer filosofisk och lite märklig om man samtidigt säger sig tro på den fria marknadens överlägsenhet, skriver Realtids Per Lindvall.

Sparande är enklare än vad rådgivare vill ge sken av. En bra balans mellan aktier och fonder med låg avgift räcker. Det är Erik Thedéens budskap till svenska folket. "Men här finns en hel industri som vill att vi ska göra val", säger Finansinspektionens generaldirektör.

Sidor