Annons

Annons

Finanspolitiska rådet

Trump personligen fördröjer handelsavtal med Kina, KKR lägger bud på Axel Springer och den svenska hyresmarknaden fungerar sämre än någonsin enligt Finanspolitiska rådet. Det är några av rubrikerna i onsdagens nyhetssvep.

 

Svensk ekonomi går – inte – som tåget. Om inget görs akut finns risk för allvarliga konsekvenser framöver, varnar John Hassler, professor i nationalekonomi, vid ett framträdande hos SNS.

Upprepade gånger läser jag i tidningarna om den höga tillväxten i Sverige. Det känns något surrealistiskt med tanke på att Sveriges tillväxt i BNP per person faktiskt är lägst av samtliga 28 EU-länder, skriver professor John Hassler i en gästkrönika.

”3:12-reglerna är fördelningspolitiskt vansinniga och en tidsinställd bomb. De har drivit fram ett skattefrälse av riskkapitalister, advokater, revisorer, konsulter och Icahandlare”, hävdade den socialdemokratiska tidigare finansministern Erik Åsbrink på Finanspolitiska Rådets seminarium om behovet av en ny skattereform.

Finanspolitiska kyrkorådet framförde i början av veckan sin sedvanliga litania över den sittande regeringens finanspolitik. Klagobönens huvudinnehåll är som alltid att det sparas för lite och att ladorna nu ska fyllas, skriver krönikören Per Lindvall.