Annons

Annons

Euro

Collector Bank behöver minska valutaexponeringen och hitta nya inlåningskällor. Ett led i det är att banken lanserar ett inlåningserbjudande i Tyskland, säger Gustav Ohlsson, produktchef för sparande, till Realtid.

ECB:s misslyckande med att nå sitt inflationsmål kan bli fatalt när eurozonen nu dansar nära recessionskanten. En upprepning av eurokrisen kan knappast uteslutas, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Italien och Grekland har så stora problem att de borde lämna eurosamarbetet anser Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Deras ekonomier klarar inte av euron, de kan inte konkurrera och de har ingen tillväxt.

Efter Nordeas beslut att flytta huvudkontoret till Finland höjs röster för att Sverige ska gå med i bankunionen. Men så länge som vi har en egen valuta är det krasst ekonomiskt svårt att se att Sverige har någonting att vinna på ett medlemskap i en förening vars främsta syfte är att lösa problem som vi inte har, skriver Per Lindvall i en analys av EU:s bankunion.

Förslaget på höjd resolutionsavgift är inte längre den enda anledningen till att Nordea överväger att lämna Sverige. Nu tittar banken även på fördelarna med att omlokalisera sitt huvudkontor till ett land som är med i EU:s bankunion. 

 

EU-kommissionen vill nu att Londons derivathandel som sker i euro antingen flyttar efter Brexit, eller att EU får rätt att övervaka den. Det framkom vid kommissionens presskonferens på torsdagen.

Kapitalet flyttas i allt högre grad kapital från USA-börserna till eurozonen, visar Bank of Americas månatliga undersökning bland fondförvaltare. Anledningen är växande oro för att Donald Trumps skattereform försenas och att USA-börserna anses övervärderade.