Annons

Annons

E-krona

Det är viktigt att frågan om statens roll på den framtida betalningsmarknaden, däribland ifall en e-krona ska ges ut, utreds noggrant och skyndsamt, anser Gabriel Söderberg, på Riksbanken.

På fredagen avslutades Sthlm Fintech Week. Konferensen, som anordnas för första gången, har lockat 515 deltagare. Lana Brandorne, ansvarig för talare och kommunikation, beskriver de stora trenderna för Realtid.

Riksgälden välkomnar att Riksbanken granskar frågan om digitala betalningsmedel, men förordar att ett eventuellt införande av en e-krona bör föregås av en statlig utredning med ett brett uppdrag.

Riksbanken jobbar hårt på att Sverige ska bli först ut med en virtuell valuta. Fokus är säkerhet för användaren och därmed ständig tillgänglighet, vilket välkomnas av branschen men som också väcker en del frågor när det kommer till implementering och nyttjande. Dessutom finns det en del att lära från de fallgropar och problem som uppstått när det gäller dagens kryptovalutor, skriver Victor Engelbrecht Dohlmann, Nordenchef Veeam.

Sverige väntas bli helt kontantfritt inom 15 år. Samtidigt undersöker Riksbanken förutsättningarna för en digital krona. En rad förslag på hur en sådan valuta ska utformas har inkommit till Riksbanken. Avsändarna är allt från IBM till Visa, Klarna och MIT-universitetet i USA. Det avslöjar sajten Ny Teknik.

Den svenska riksbanken har dragit igång ett projekt som ska utvärdera hur en digital valuta som backas upp av en centralbank skulle kunna se ut och vilka utmaningar det innebär.