Annons

Annons

Cybersäkerhet

Såväl de konkreta attackerna som oron ökar kring cybersäkerhet och statsunderstödda cyberintrång. I fredagspanelen svarar PwC:s expert Carolin Runnquist på frågor om detta aktuella ämne tillsammans med IT-säkerhetsexperten David Jacoby på Kaspersky Lab och Kaja Narum, chef för säkerhet på IBM i Norden.

70 procent av de större svenska bolagen räknar med att cyberattackerna mot den egna organisationen kommer öka under 2018, visar en PwC-undersökning. Som svar på detta kommer antalet IT-säkerhetsexperter på PwC närapå fördubblas under hösten.

Finansbranschen är en av de sektorer som drabbas av flest cyberangrepp. Det finns alltid brister i säkerhetssystem. Men det enskilt största hotet är den mänskliga faktorn, enligt it-experten Bogdan Botezatu.

Hackare kan använda GDPR i utpressningssyfte, hävdar försäkringsjätten AIG. Genom att sno och hota läcka personuppgifter kan de kräva stora lösesummor. "Advokaters och revisorers kvalificerade data lockar nätbrottslingar", menar bolaget cybersäkerhetsexpert Marc Camillo.

Företag som låter användare logga in med lösenord till sina tjänster riskerar att förlora kundernas förtroende. Bankerna förstod riskerna redan på nittiotalet, men en majoritet av svenska företag och onlinetjänster har halkat efter. Det är dags att byta ut lösenordet, en gång för alla, skriver Johan Henrikson, vd på Verisec.

Ett cyberangrepp kostar företag fyra miljoner kronor i snitt. "I dag används Gmail och Dropbox för attacker, vilket kräver nya skyddsåtgärder", säger Henrik Bergqvist, cybersäkerhetschef på Cisco

Betala en lösensumma för att få tillgång till dina dokument, och hoppas på det bästa – att de kriminella låter dig få tillgång till filerna igen. Det är ett känt fenomen som vi i flera år läst om i medierna, och som de senaste åren blivit mer utbrett. Mängden infektioner har fördubblats, och nådde nya höjder i och med helgens angrepp Wannacry. Vad är det som händer, och hur kan man skydda sig och sitt företags datorer? Om det skriver Victor Engelbrecht Dohlmann, Nordenchef på Veeam.

Sidor