Annons

Annons

Cevian

”Förundersökningsfängelset,” Per Lindvalls holmgång med Lars Jonung och Realtids nya makrokrönikör. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

Aktivistfonden Cevian, med Christer Gardell i spetsen, är inte imponerad av vad Nordeas vd Frank Vang-Jensen presenterat. "Vi ser betydligt större potential i banken," säger Christer Gardell till Realtid. 

Hyllningarna haglar i och med beskedet att Björn Rosengren ska ta över som ny vd för ABB. Han har samtidigt rejäla förväntningar på sig. Rosengren själv passar på måndagen på att köpa aktier i Sandvik, som backar på börsen efter beskedet att han lämnar ståljätten.

Likhetstecknet mellan företagsmässigt värdeskapande och samhällsekonomiskt dito blir allt svårare att se. Cevians försök att para ihop hissarna i sin problemtyngda investering i tyska Thyssen Krupp med finska Kone är ett oligopolbildande äktenskap som därför borde stoppas, anser Realtids Per Lindvall.

Strukturella problem med en konstgjord “nordisk” marknad, dyra integrationer och allt större konkurrens från de amerikanska investmentjättarna. Den nya vd:n för Nordea får det inte lätt att vända Nordea på rätt köl, skriver Realtids Per Lindvall.

Nordeas ordförande Björn Wahlroos vill att Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian ökar sitt innehav i Nordea.

Sidor