Annons

Annons

Cevian

Nordeas ordförande Björn Wahlroos vill att Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian ökar sitt innehav i Nordea.

Både Handelsbanken och Nordea rapporterade under onsdagen för fjärde kvartalet 2018. Reaktionerna på rapporterna är måttfulla. Mest kritisk är Nordeas storägare, Cevians grundare Christer Gardell.

Nordeas valberedning godkände vid sitt möte på torsdagen Cevian Capitals begäran om en plats i valberedningen och utsett Christer Gardell som ytterligare ledamot i valberedningen.

Kostnadsnedskärningar är att vänta efter Cevians intåg i Nordea. Men utmaningarna är i sanning många och svåra – regelefterlevnad, allmänhetens förtroende och hela banksektorns lösamhet, skriver Realtids Per Lindvall i en kommentar till morgonens nyhet.

Alla som har skalat en lök vet att den inte har någon kärna. ABB plockar nu bort sin största lökring, Power Grids. Frågan är om resten av ABB-löken någonsin kommer att blomma och om det inte hade varit bättre att knoppa av världsledaren Power Grids och plantera den i egen kruka, skriver Realtids Per Lindvall.

Japanska nyhetsbyrån Nikkei uppger att ABB är nära att sälja enheten Power Grids till Hitachi för 64 miljarder kronor.

Amerikansk advokatbyrå förbereder en grupptalan mot Danske Bank, enligt uppgifter är Cevian på väg att köpa storpost i Nordea, Telia vill köpa SF Studios och SvD avslöjar slitningar i Sparbankssfären. Det är några av rubrikerna på tisdagsmorgonen. 

Robotrådgivaren Lysa tar in 40 miljoner kronor i en nyemission för fortsatt expansion, med Christer Gardell som största investerare. Även ex-ministern Anders Borg blir ny delägare.

Christer Gardells Cevian har ökat aktieinnehavet i Ericsson. Aktivistfondens innehav i telekombolaget uppgår efter de senaste köpen till 8,5 procent av kapitalet och 5 procent av rösterna.

Sidor