Annons

Annons

Capgemini

Bank- och finanssektorn kan öka sina globala intäkter med upp till 512 miljarder dollar genom intelligent automatisering till år 2020, visar en ny rapport från Capgemini. Det innebär att robotar, artificiell intelligens och automatisering kombineras för att stödja och vässa finansföretagens affärsverksamheter.

I en rapport Capgemini har släppt kan man läsa att de svenska dollarmiljonärerna blir allt fler, främst tack vare den fortsatt positiva utvecklingen på bostadsmarknaden och börsen.

Centret ska vägleda startups inom robotik, blockchain och digitalisering. Huvudstaden har den hetaste startup-scenen i Europa efter London, enligt konsultbolaget.

Techföretag kan köra om banker och fintechbolag – som måste samarbeta för överlevnad, enligt rapport. "Amazon och Apple har redan marginaliserat ledande aktörer i flera branscher", säger Andreas Artelius, fintech-expert på Capgemini.

Sverige placerar sig för första gången på listan över länder med flest dollarmiljonärer. Orsaker: Stigande fastighetspriser och stark börs. Men förmögenhetsförvaltningen är för dyr, enligt allt fler förmögna som hoppas på billigare alternativ från techjättar som Amazon och Google. "Det är något som kan förändra hela branschen på sikt", säger Johan Bergström på Capgemini.

Marcus Boijemyr, med bakgrund från Gelato och Capgemini Consulting, är ny fondchef för Almi Invests Stockholmsfond.

9 av 10 försäkringsbolag ser sig tvungna att använda farmtidsteknologier såsom AI, "internet of things" och blockchain – för att möta dagens och framtidens kundkrav, enligt ”World Insurance Report 2017” från konsultbolaget Capgemini. 

Banker och andra traditionella finansaktörer har för evigt förlorat sitt monopol på finansiella tjänster. I framtiden kommer alla branscher kunna tjäna pengar på finanslösningar, enligt en rapport från Capgemini.

Allt fler använder fintech-tjänster. Men en majoritet av världens bankchefer uppger att de inte är redo att möta startup-utmanarna, enligt två färska rapporter.