Annons

Annons

Bostadsrätter

Det är mycket som talar för att den försäljningsmässiga nervösa stiltje som nu råder på bostadsmarknaden kommer att förvandlas till en stormig höst. I synnerhet gäller det för nybyggda bostäder. När bostadsrättskalkylerna i många nybyggnadsprojekt börjar vittra sönder, och då i synnerhet i storstäderna, så skulle man kunna tro att hyresrätterna kan få en renässans. Problemet är bara att de kalkylerna ser ännu sämre ut, och det oavsett om vi inför rena marknadshyror i nyproduktionen eller ej, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Många tycks lyssna på mäklarna och har dragit en suck av lättnad i tron att boprisfallens tid är förbi. Vi tror att marknaden kan fortsätta ner även detta år, särskilt i Hipstertäta områden i Stockholm som Södermalm, Vasastan samt närförorter och kranskommuner till Stockholm. Det är hög tid att politikerna tar fallet på allvar och agerar, skriver Anders Elgemyr och Bertil Nilsson på Jarl Securities.

Finansinspektionens stabilitetsrapport visar att hushållens stora skulder samt ökande bostadspriser innebär att sårbarheter byggs upp i den svenska ekonomin. Därför vill FI skärpa amorteringskravet för nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster.

Antalet unga vuxna i Sverige som sparar till en egen bostad ökar. Mellan år 2009 till 2017 steg andelen 18–26-åringar som sparar på detta sätt från 40 procent till 52 procent. Men samtidigt ökar andelen unga vuxna som behöver hjälp av en förälder eller annan släkting med finansiering av första bostaden, samt andelen unga som inte använder sitt bosparande alls, enligt ny statistik från SBAB.

Stopp för anonyma bud, tydligare information om objektet, ett marknadsvärde – inte bara ett utgångspris, ändrad lagstiftning och ökad tillsyn. Så ser några av Konsumentverkets förslag ut för att få bukt med problem inom fastighetsmäklarområdet.