Annons

Annons

BNP

Sverige BNP steg med 0,3 procent under det tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Väntat var 0,2 procent, enligt Infront Datas sammanställning av analytikernas prognoser. 

USA:s BNP steg med 1,9 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en första beräkning från USA:s handelsdepartement.

OECD varnar för att världen riskerar att falla ned i en förlängd period av svag tillväxt. Organisationen sänker prognosen för den globala tillväxten till 2,9, från tidigare 3,2.

Bruttonationalprodukten, BNP, ökade med 0,1 procent i första kvartalet. Det största bidraget kom från hushållens konsumtion.

Det är tydligt att den svenska ekonomin gått in i en avmattningsfas, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin konjunkturuppdatering och spår att Riksbanken skjuter på sin planerade räntehöjning till hösten 2020. 

Internationella valutafonden (IMF) sänker marginellt sin globala BNP-prognos för i år och nästa år till följd bland annat av ökade spänningar mellan USA och Kina inom handel och teknologi, fortsatt osäkerhet kring brexit samt att ökade geopolitiska spänningar har ökat energipriserna. 

Sidor