Annons

Annons

Blockchain

Betaljätten Mastercard bygger upp ett krytovaluta-team och söker just nu ett antal blockchain-experter för att utveckla kryptovalutaprodukter.

Facebook kommer att lansera kryptovalutan libra i början av nästa år. Samtidigt startar Facebook dotterbolaget Calibra som ska syssla med digitala plånböcker.

Företag kan bli mer flexibla, effektiva och dessutom spara pengar på datalagring genom ett utnyttja blockkedjetekniken. Lagringsföretaget Veeams Nordenchef Victor Engelbrecht Dohlmann ser framför sig en helt ny typ av marknadsplats för lagring.

Mitt i kursras lanserades kryptobörsen Nova Exchange dit 600 nya användare sökte sig redan första dygnet. Vd Oskar Söderström tror på en snar uppgång i kryptovalutorna och att förståelsen för kryptovalutorna kommer att öka. "Jag tror att kryptovalutor kommer att finnas på universitetsnivå inom ett par år", säger han.

Nästan hälften av alla blockchain-satsningar återfinns i finanssektorn – som därmed är aktivast på området, enligt ny PwC-rapport. "Ingen vill hamna på efterkälken", skriver rapportförfattarna.

Kapitalresning med kryptovalutor, så kallade ICO:s, blir allt populärare – men innebär stora risker. Samtidigt har bitcoin-tekniken blockchain en demokratiserande potential och kan omkullkasta techjättar. Det var budskapet på en techkonferens på tisdagen.

SEB låter företagskunder i Sverige och USA använda blockchain. Nu kan pilotprojektet även införas på andra områden. "Det är en enkel och snabb teknik", säger Paula da Silva som leder satsningen.

I finansvärlden i dag pratar alla om blockchain. Men till skillnad från så många andra ”buzzwords” som vi sett dyka upp och försvinna igen, har blockchain potential att på allvar revolutionera branschen. Det skriver Ivan Gowan, vd på fintechbolaget Capital.com.

Sidor