Annons

Annons

Blackstone

Blackstone har samlat ihop 8 miljarder euro – motsvarande 85,6 miljarder kronor – i en Europa-portfölj innehållande varuhus och så kallade dark kitchens, restauranger som enbart lagar mat efter onlinebeställningar.

Institutionella investerare är de mest troliga nya ägarna, anser Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och expert på riskkapital. Erbjudandet hålls på en begränsad nivå för att lättare kunna motivera medarbetare.

UPPDATERAD Londonbörsen köper Refinitiv, som ägs av riskkapitalbolaget Blackstone och Thomson Reuters, för cirka 27 miljarder dollar inklusive skulder och betalar med egna aktier, enligt ett pressmeddelande.  

Den danska miljardärsfamilj som kontrollerar leksakstillverkaren Lego är på väg att köpa upp underhållningsgiganten Merlin Entertainments ihop med Blackstone och en kanadensisk pensionsfond i en affär värd 6 miljarder pund, motsvarande 70,5 miljarder kronor.

Reglerna kring långivning till mellanstora amerikanska företag är alldeles för urvattnade. Nya problem i en av KKR:s lånefonder riktar uppmärksamheten på osäkerheter i kreditfonderna, inte minst hur de värderar "vinst".

Antalet riskkapitaltransaktioner minskar i Storbritannien på grund av ovisshet om Brexits påverkan på den brittiska ekonomin.

I en intervju med Realtid säger professor Per Strömberg att en börsintroduktion av EQT, på förväntade 50-70 miljarder kronor, skulle ge bolaget en krigskassa vid sämre tider och möjlighet att investera i nya verksamhetsgrenar – men han varnar också för att blivande aktieägare, investerare och partner kanske inte alltid har samma intressen.

Sidor