Annons

Annons

Björn Wahlroos

”Genom att ha Sampo ombord har vi ett kraftfullt stöd i finansieringen av vår produktutveckling till fördel för våra kunder inom bank och större företag”, säger Milena Torciano, vd på Mitigram som nu tar in 100 miljoner kronor i en ny investeringsrunda.

Nu jobbar Nordeas styrelse med att rekrytera en efterträdare till vd Casper von Koskull. "Om man har ambitionerna att bli en stor europeisk bank så är det inte omöjligt att man väljer någon utanför Norden", säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

Nordeas ordförande Björn Wahlroos vill att Christer Gardell och hans aktivistfond Cevian ökar sitt innehav i Nordea.

Med en svensk ordförande behöver Nordea en vice ordförande från Finland. Därför avgår Lars G Nordström, även om han medger att det inte är “särskilt vanligt” att byta båda positionerna samtidigt. Men han har gott förtroende för sin tippade efterträdare.

Nordea är en uppenbar underpresterare, Björn Wahlroos lämnar och vd:n Casper von Koskull lär få svårt att behålla sin stol. Det skriver Realtids Per Lindvall och liknar det hela med "Hela havet stormar."

”Wahlroos har misslyckats totalt” och ”mycket snack men liten verkstad” - det är några av kommentarerna efter nyheten om att Björn Wahlroos lämnar uppdraget som styrelseordförande för Nordea.

Torbjörn Magnusson lämnar ordförandeposten i Nordeas valberedning och ger plats för Sampos vd och koncernchef Kari Stadigh.

Den finska finans- och försäkringskoncernen Sampo, som är största ägare i Nordea, levererar ett starkt resultat för 2017 och höjer utdelningen. Men under det fjärde kvartalet sjönk resultatet.

Nordeas rapport häromveckan var klart medioker. Och synar man denna nordiska universalbank i sömmarna så framstår den som en ”mediokrati”. Storleks- och skalfördelarna har så här lång varit obefintliga. Avkastningen har varit sämre än övriga nordiska storbanker och risknivån högre, skriver Per Lindvall i en analys av läget i storbanken.

Sidor