Annons

Annons

Birgitte Bonessen

Efter misstankarna om penningtvätt kom ut i vintras försökte Swedbank fler gånger få ett möte med finansmarknadsminister Per Bolund. Men enligt uppgifter till Dagens Industri har dessa inte blivit av.

- Det här har varit en väldigt tuff dag för Swedbank, våra medarbetare och aktieägare, säger Birgitte Bonnesen, vd och koncernchef, Swedbank i en skriftlig kommentar på onsdagskvällen.

Aktiespararna har stärkts i sin uppfattning att inte bevilja ansvarsfrihet för Swedbanks ledning vid bolagsstämman på torsdag.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ska ha informerats redan 2013 om att banken varit inblandad i Magnitskij-affären.

Intrycket av Swedbanks försök att ta initiativet och lägga korten på bordet i den pågående realityserien om penningtvätt imponerade inte. ”To be continued” är den enda slutsatsen som kan dras, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

– Det finns ingenting i det här materialet som dementerar Uppdrag Gransknings uppgifter, säger Axel Gordh Humlesjö, reporter på Uppdrag granskning, i SVT:s Morgonstudion.

– När du ser på det som är gjort och vad vi anmält och på rapporten så känner jag mig trygg med det arbete vi gör. Det säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen till Sveriges Radio.

- Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt. Det säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank.

 

 

Enligt uppgifter till DI ska Swedbanks styrelse ha känt till den interna rapporten om penningtvätt.

– Om uppgifterna om en intern rapport som pekar på problem med misstänkt penningtvätt stämmer har Birgitte Bonnesen medvetet vilselett marknaden. Då måste hon avgå, säger vd:n Joacim Olson till SVT.

Sidor