Annons

Annons

Banker

Isländska Arion Bank räknar med att klara avkastningmålen – trots en väntad recession i den isländska ekonomin i år, säger Sture Stölen, chef för bankens investerarrelationer, i en intervju med Realtid. Ekonomin under 2019 är ansträngd till följd av bland annat flygbolaget Wow Airs konkurs.

 

Riksbankens stresstest vid en omfattande ekonomisk kris visar på fem gånger högre kreditförluster för de svenska bankerna än vad Finansinspektionen (FI) och EU kom fram till med samma scenario. 

Det är brist på experter inom arbetet mot penningtvätt, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius till Sveriges Radio (SR).

 

Har man en kreativ ådra skall man inte arbeta på bank av det enkla skälet att det skall vara den tråkigaste arbetsplatsen som finns i Sverige, skriver gästkrönikören Dan Persson, som samtidigt förklarar varför det är dags att införa regler som begränsar bankernas vinster.

Svenska storbanker behöver sedan en lång tid tillbaka uppfylla flera olika sorters kapitalkrav. Dessa delas ofta delas upp i så kallade pelare 1- och pelare 2-krav. Nu skriver Riksbanken i en kommentar till ett färskt beslut av Finansinspektionen att kraven på pelare 1 kommer att öka framöver.

Kreditratinginstitutet Nordic Credit Rating tilldelar den svenska bankmarknaden en score på 'a-', i en ny analys. Det är en av de bättre riskklasserna, och bygger på att NCR anser att den svenska bankmarknaden är stark, trots osäkerheten kring prisutvecklingen för bostäder.

Det gigantiska skattebedrägeriet på minst 530 miljarder kronor som europeiska banker varit involverade i bör skaka om banksektorn rejält. Bankerna har efter alla tidigare skandaler allt mer av bevisbördan för att visa att de verkligen arbetar för samhällets bästa. Att det i spåren av dagens stora internationella avslöjande kan komma allt mer radikala förslag för att inskränka bankernas centrala roll ska inte uteslutas, skriver Realtids krönikör Per Lindvall i en kommentar.

En majoritet av bankkontorscheferna tror på en fortsatt hög utlåning till företag under resten av året. De är också positiva till utlåningen under 2019, visar en undersökning bland 153 bankkontorschefer, beställd av Almi.

Enligt SKI:s senaste kundundersökning finns det fortfarande ett utbrett missnöje bland storbankernas kunder i Sverige, även om det börjar bli bättre. I jakten på kostnader har bankerna stängt många av sina kontor och ersatt personlig service med digitala självservicetjänster, men glömt att fråga kunderna vad de vill ha, skriver LanLing Fredell, innovations- och fintech-expert på PA Consulting.

Artificiell intelligens förändrar finanssektorn på ett radikalt sätt. AI hjälper bankerna till bättre och snabbare analyser, beslut och service, men många banker har bara nyligen påbörjat sin förändring, skriver AI-experten Josefin Rosén på SAS Institute.

Sidor