Annons

Annons

Artificiell intelligens

Majoriteten av svenskarna är inte oroliga för att robotar eller Artificiell Intelligens (AI) kommer att ta deras jobb. Tvärtom är det många som ser positivt på utvecklingen av AI som stöd på jobbet. 

Det är tydligt hur företag idag befinner sig på väldigt olika stadier i den digitala revolutionen. För alla företag, oberoende av storlek eller bransch, gäller att så snabbt och smidigt som möjligt återuppfinna sig som en digitaliserad arbetsplats. Det enda sättet som idag står till buds är att arbeta i molnet och ladda det med artificiell intelligens, AI och machine learning, menar Chris Baker på Box.

Artificiell intelligens förändrar finanssektorn på ett radikalt sätt. AI hjälper bankerna till bättre och snabbare analyser, beslut och service, men många banker har bara nyligen påbörjat sin förändring, skriver AI-experten Josefin Rosén på SAS Institute.

Dagens kunder är allt mer kräsna och förväntar sig personaliserade digitala lösningar som passar deras behov. Chefer för stora företag så väl som entreprenörer sneglar på giganter som Spotify och Netflix för att förstå hur man skapar en överlägsen kundupplevelse - och därmed en trogen kundbas, skriver Zalandos AI-expert Reiner Kraft.

Bank- och finanssektorn kan öka sina globala intäkter med upp till 512 miljarder dollar genom intelligent automatisering till år 2020, visar en ny rapport från Capgemini. Det innebär att robotar, artificiell intelligens och automatisering kombineras för att stödja och vässa finansföretagens affärsverksamheter.

På tisdagen hölls japanska Fujitsus världsturnerande konferens och mässa "World tour" på Stockholmsmässan i Kista. AI, blockchain och molnlösningar stod i fokus bland talarna.

Det är lätt att bli rädd för att AI kommer att ersätta mänskliga jobb i alla branscher. Men visst är det hög tid att vi befriar människor från icke-stimulerande och repetitiva moment så att de får mer tid att jobba med värdefullare arbetsuppgifter? Inte minst gäller detta finansvärlden, skriver Mattias Bolander, Nordenchef på Workday.

I vintras gick rådet för finansiell stabilitet (FSB) ut och varnade för riskerna med artificiell intelligens i finansbranschen. Riskerna är i detta fall inte kopplade till dystopiska farhågor om att robotar ska ta över världen, utan handlar istället om oavsedda och oönskade konsekvenser som användningen av AI kan få. Frågan är i dag hetare än någonsin i samband med att EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, träder i kraft, skriver AI-specialisten Mårten Nilsson, Pegasystems.

Sidor