Annons

Annons

Argentina

Den argentiska valutan störtdök och börskurserna rasade kraftigt efter att oppositionens kandidat Alberto Fernández fick flest röster i helgens primärval i Argentina. 

President Macris framgångar i höstens val till kongressen och senaten i Argentina öppnar för nya reformer och ökar markant hans chanser att bli omvald i presidentvalet 2019. Detta förändrar riskbilden i Argentina där oron för en återgång till de tidigare årens politik under Kirchner har avhållit många utländska investerare från att gå in på marknaden.
Trots att argentinska tillgångar redan gått starkt under 2017 finns det nu mer potential när utländska investerare på allvar kan börja investera i landet. Argentina har kanske de bästa förutsättningarna på 50 år att bryta med populismen och följa Chiles framgångsexempel, och det skapar investeringsmöjligheter, skriver Argentinakännaren Petter Sandgren.

Argentina har länge varit ett sorgebarn på den internationella obligationsmarknaden, med upprepade betalningsinställelser och en utdragen fajt mellan staten och utländska långivare som hamnat i amerikansk domstol. Men nu kan vändningen vara här. Vill det sig väl ser vi kanske samma sak i Argentina som vi eventuellt får se i Frankrike, en välbehövlig ekonomisk reformpolitik under en karismatisk marknadsliberal president, som når framgång.

Den stora ekonomiska omvandling som påbörjades 2015 i Argentina har fått lite uppmärksamhet i Sverige. Till skillnad från många andra länder i världen har Argentina valt öppenhet och avreglering efter decennier av populism och protektionism. De politiska riskerna är fortfarande stora men om nuvarande utveckling fortsätter kommer det finnas goda möjligheter för intressanta investeringar, skriver Petter Sandgren, Obero Partners AB.