Annons

Annons

Andreas Hatzigeorgiou

Enligt en undersökning som Stockholms Handelskammare beställt tror finansbranschen att beslutet att flytta Nordeas huvudkontor till Helsingfors påverkar Sveriges attraktivitet som finansiellt centrum negativt.

Vi ser tydliga tecken på överhettning på arbetsmarknaden. Företagen har mycket svårt att hitta arbetskraft. I Stockholmsregionen är arbetskraftsbristen den högsta på tio år, och statsbudgeten saknar strukturreformer för att komma till rätta med detta, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, när han kommenterar regeringens budgetförslag.

En hård Brexit utan avtal som mildrar fallet kan skada Sveriges ekonomi, jobben och exporten. Innan Brexitomröstningen var Storbritannien Stockholms viktigaste exportmarknad, men så är inte längre fallet, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare, i en intervju med Realtid.se.

Stockholm rasar i den senaste rankningen över världens finanscentrum visar en ny rapport från Global Financial Centres Index. Städer i Europa som toppar världsrankningen är London, Zürich, Luxemburg, Frankfurt och Genevé.

Långa studier vid fyra universitet, filosofie doktor i nationalekonomi, jobb på Världsbanken och UD. Nu är han chefsekonom på Stockholms Handelskammare samt forskar på Ratio. Vid 33-års ålder har Andreas Hatzigeorgiou gjort mer än de flesta hinner med under ett helt yrkesliv.