Annons

Annons

3:12-reglerna

Att försöka utmåla den skatteplanering som vissa ägnar sig åt som något utmärkande för alla fåmansföretag i Sverige är ohederligt eller okunnigt. Det skriver Günther Mårder, vd för Företagarna och Patrik Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna i sin replik i debatten om 3:12-reglerna.

UPPDATERAD. En “reduktion” riktad mot skattefrälsereglerna 3:12 borde vara en prioritering när skattesystemet ska ses över – i synnerhet som regeringen pekat ut växande klyftor i samhället som en viktig framtidsfråga, tycker Realtids krönikör Claes Folkmar.

Anställda och delägare i fåmansbolag har blivit ett skattefrälse och tillåts att omvandla högbeskattade tjänsteinkomster till lågbeskattade kapitalinkomster. När ska Svenskt Näringsliv reagera, undrar Realtids krönikör Per Lindvall.

Fastigheter har nästan utan jämförelse varit det mest högavkastande tillgångsslaget för svenska investerare de senaste 20 åren. Fallande räntor är förklaringen. Men det går att ana stora sprickor i de lönsamma fasaderna. Frågan är vad som händer om man knackar på putsen, skriver Realtids krönikör Per Lindvall i sin andra och avlutande analys om läget på fastighetsmarknaden.

Realtid.se granskar i flera artiklar hur riksdagspartierna ser på några av de frågor som varit heta och omdebatterade det senaste året. Del två: Behovet av en skattereform och en förändring av småföretagarnas krångliga 3:12-regler.

”3:12-reglerna är fördelningspolitiskt vansinniga och en tidsinställd bomb. De har drivit fram ett skattefrälse av riskkapitalister, advokater, revisorer, konsulter och Icahandlare”, hävdade den socialdemokratiska tidigare finansministern Erik Åsbrink på Finanspolitiska Rådets seminarium om behovet av en ny skattereform.

En av de mera framgångsrika svenska verksamheterna under det senaste decenniet har varit att omvandla högbeskattade tjänsteinkomster till lågbeskattade kapitalinkomster. Med Högsta förvaltningsdomstolens utslag i veckan mot riskkapitalbolagens ”carried interest” täpper man till en av dessa omvandlingsmodeller, men det finns flera liknande upplägg kvar, skriver Realtids krönikör Per Lindvall.

Sidor