Annons

Annons

3:12-regeln

Att försöka utmåla den skatteplanering som vissa ägnar sig åt som något utmärkande för alla fåmansföretag i Sverige är ohederligt eller okunnigt. Det skriver Günther Mårder, vd för Företagarna och Patrik Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna i sin replik i debatten om 3:12-reglerna.

Finansministern arbetar med förslaget till en ny bankskatt. Oscar Sjöstedt (SD) välkomnar principen bakom en sådan skatt, under förutsättning att den får rätt utformning. Men förslaget till nya 3:12-regler sågar han rejält.

En ny utredning föreslår kraftiga försämringar av skattereglerna för delägare i fåmansföretag. Förslagen berör närmare 400 000 aktiva företagare men villkoren för entreprenörer har avgörande betydelse för oss alla eftersom de styr villkoren för investeringar, jobbskapande och till syvende och sist även skatteintäkterna, skriver Johan Fall, chef för Svenskt Näringslivs skatteavdelning.

Riskkapitalbolaget Altors rådgivare med Harald Mix i spetsen har överklagat beslutet om upptaxering till Kammarrätten, liksom Skatteverket och Allmänna Ombudet. Den sistnämna vill upptaxera rådgivarna med ett högre belopp.

EQT-rådgivare är kritiska till Förvaltningsrättens bedömningar och anser bland annat att domstolen ignorerat edsvurna vittnesförhör.