Annons

Annons

Sofia-Noren-Swish.jpg

Swish vill skapa en plattform för samarbete över gränser. Det centrala  är att gemensamt möjliggöra internationella betalningar, berättar kommunikationschef Sofia Norén. Foto: Swish.
Swish vill skapa en plattform för samarbete över gränser. Det centrala är att gemensamt möjliggöra internationella betalningar, berättar kommunikationschef Sofia Norén. Foto: Swish.

Swish i stort europeiskt samarbete

Swish går samman med flera andra mobila betalningslösningar för att öppna för internationella betalningar.

Svenska Swish har tillsammans med sex andra mobila betalningslösningar bildat European Mobile Payment Systems Association (EMPSA) för att främja samarbete och möjliggöra internationella betalningar. Medlemmarna har tillsammans 25 miljoner registrerade användare, över en miljonanslutna företag och fler än 350 anslutna banker.

Till en början omfattas nio länder i Europa, men fler länder och mobila betalningslösningar väntas ansluta sig till organisationen under de kommande månaderna, skriver Swish i ett pressmeddelande. 

– Önskemålet om att göra Swish-betalningar utanför Sverige har länge varit en hög prioritet bland våra sju miljoner användare. Med EMPSA tar vi nu ett viktigt steg mot att göra det möjligt, samtidigt som vi stärker det europeiska samarbetet mellan mobila plånböcker, säger Anna-Lena Wretman, vice ordförande av EMPSA och vd för Swish.

Annons

Annons

Sofia Norén, ansvarig för kommunikation och tillväxt på Swish, vad har ni för vision med samarbetet?

– Vi vill framförallt skapa en plattform för samarbete över gränser och möjliggöra internationella betalningar.

När väntas det bli färdigt att användas?

– I dagsläget är den centrala frågan hur vi tillsammans kan möjliggöra internationella betalningar. Vi kan därför inte uttala oss om när detta skulle kunna bli verklighet.

Vad kostar det hela?

– Det finns ingen uppskattad kostnad i dagsläget.

Vilka är era konkurrenter?

– Att gemensamt gå ihop och skapa EMPSA handlar inte om konkurrens utan om att lösa en efterfrågan från våra användare.

Vilka är de största utmaningarna, inom teknik, juridik eller annat? 

– Detta är alla frågor som kommer att diskuteras i EMPSA och tyvärr inget jag kan uttala mig om i dagsläget.

I somras kom nyheten att Mastercard bygger infrastruktur för en nordisk betalinfrastruktur i P27-projektet, där fem nordiska storbanker ingår. 

– Swish kommer att få möjlighet att växa ännu starkare än idag. Du kommer att kunna skicka pengar till din vän i Finland med Swish, sade då Erik Gutwasser på Mastercard.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons