Finans Nyhet

Swedish Match rasar

Publicerad

Snusförbudet i EU kvarstår vilket får företagets aktie att falla på börsen

Snustillverkaren Swedish Matchs aktie sjönk efter att EU:s generaladvokat meddelat att unionen bör behålla snusförbudet.

Cirka en kvart efter beskedet hade aktien rasat med närmare 6 procent till 73:25 kronor på Stockholmsbörsen.

Generaladvokatens förslag är möjligen vägledande men inte bindande för domstolen, som följaktligen mycket väl kan komma fram till en annan slutsats. Domstolens slutliga avgörande väntas inom några månader.

Annons

Swedish Match har på senare år omprofilerat sig från cigaretter till tobakens nischprodukter som snus, tuggtobak, cigarrer och piptobak.

Just snuset har visat sig varit en klok satsning där företaget kunnat slå sig in på flera oexploaterade marknader i bland annat Nordamerika och Asien.

Stor förhoppning har även riktats mot den europeiska marknaden där företaget förgäves försökt få igenom en förändring lagstiftningen.

Annons

– Vi ska komma ihåg att detta är endast en rekommendation till Europadomstolen. Oavsett vad det slutliga utslaget blir, menar vi att svenskt snus har en långsiktig potential på många marknader i Europa och andra länder.”, säger Sven Hindrikes, Swedish Match VD och Koncernchef.

Aktien är noterad på Stockholmsbörsen och Nasdaq.

(TT)/Petter Brunnberg

Annons

petter.brunnberg@realtid.se

Annons