FinansNyhet

Swedbank: ”Tjänstekonjunkturen fortsätter att stärkas på bred front”

Swedbank, tjänste-pmi, Jörgen KennemarSwedbank, tjänste-pmi, Jörgen Kennemar
Publicerad

Inköpschefsindex för privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) noterades till 69,1 i juli från uppreviderade 67,9 i juni.

Realtid.se

– 69,1 är den näst högsta nivån i indexets historia och visar att tjänstekonjunkturen fortsätter att stärkas på bred front och som kan få ytterligare stöd när coronarestriktionerna dras tillbaka, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank i en skriftlig kommentar.

Orderingång och sysselsättning svarade för de största ökningarna och drog upp PMI-tjänster med sammantaget 1,7 indexenheter medan leveranstiderna backade och gav ett negativt bidrag (0,7 indexenheter). 

Swedbanks analys visar att index för leverantörernas insatsvarupriser är kvar på historiskt höga nivåer och att stigande insatsvarupriser är utbrett i tjänstesektorn även om indexet dämpades i juli till 81,2 från 82,2 i juni. 

Annons

Silf/Swedbanks PMI-Composite index noterades till 68,0 i juli jämfört med 67,2 i juni.

– Det innebär att svenskt näringsliv fortsätter att expandera, men drivs allt mer av tjänstesektorn medan uppgången i industrin börjar plana ut. Under perioden maj-juli steg PMI-tjänster med 5,7 indexenheter jämfört med  föregående period (feb-mar) medan motsvarande ökning för tillverkningsindustrin begränsades till 0,7 indexenheter. Omslaget mot en starkare tjänstekonjunktur är också positiva nyheter för svensk arbetsmarknad,  säger Jörgen Kennemar.

Annons