Swedbank
Foto: TT
Bank

Swedbank svartlistar 103 länder

Swedbank svartlistar 103 länder för utlandstransaktioner för sina privatkunder.

Publicerad 2021-11-24

Unni Jerndal, senior rådgivare på Swedbank, beskriver beslutet som fattades nu i november som ”ett led i arbetet för att följa uppdaterade policys kring penningtvätt, terrorfinansiering, och finansiella sanktioner”, vilket syftar på Swedbanks eget policydokument som uppdaterades i juli i år. Det rapporterar DI.

För företagskunder är listan kortare, här handlar det om 30 länder dit man inte kan genomföra internetbetalning utan att banken vill göra en fördjupad kontroll på kontor eller i kundcenter, enligt Unni Jerndal vidare.

Swedbank är inte enda storbanken i Sverige som begränsar kundernas möjlighet att skicka pengar till eller ta emot pengar från vissa länder. I maj förra året beslutade Handelsbanken att stänga 50 länder för utlandsbetalningar,  nu är det totalt 113 länder som inte är tillgängliga för Handelsbankens kunder.

På SEB:s svarta lista finns åtta länder. På Nordea finns ingen lista alls.

– Kampen mot penningtvätt är ett stort och komplext arbete där tekniska lösningar, rutiner och processer ska samverka för att en bank ska kunna leva upp till samhällets förväntningar att försvåra penningtvätt och terroristfinansiering, säger Unni Jerndal till DI.

 

 

Platsannonser

Logga in