Finans Nyhet

Swedbank sparar i NY

Publicerad

Drar ner på mäkleriet inom First Securities, erfar Realtid.se.

Enligt uppgift till Realtid.se planerar Swedbank att stänga sin mäklardesk på aktiesidan i New York. Kvar blir mäklare för räntor- och valutor.

Åtgärderna är en del av det besparingsprogram som redan sjösatts i den nordiska verksamheten.

Swedbank har tidigare meddelat att banken gör neddragningar på aktiesidan, där man har låg lönsamhet och ser en bestående nedgång i efterfrågan och intäkter.

Annons

I Stockholm har bland annat ett flertal analytiker fått besked om att deras arbetsuppgifter försvinner.

Swedbank har en egen filial i New York som dock inte är aktiv inom värdepappersområdet. Istället är det verksamheten inom numera helägda First Securities som uppges få stryka på foten. Verksamheten är främst inriktad på tjänster till amerikanska institutioner som agerar på den nordiska aktiemarknaden.

Swedbank bekräftar att besparingarna även gäller USA-verksamheten, men ger inga detaljer om exakt vad detta innebär:

Annons

”Precis som i Sverige har New York krav på sig att driva en verksamhet som kan möta marknadens nya krav och där de kan säkerställa en långsiktig lönsamhet men jag kan inte bekräfta att det innebär personalneddragningar”, skriver Sara Christensen, som är Swedbanks talesperson på storföretagsdivisionen, i en skriftlig kommentar till Realtid.se.

Norska First Securities ingår numera i Swedbanks affärsområde Large Corporates & Institutions. Från och med 1 januari blir det norska bolaget en filial till Swedbank.

Integrationen av bankerna har fått konsekvenser även i bankens toppskikt. I slutet av oktober blev det känt att Jörgen Ulvness, First Securities vd och tillika chef för investmentbanking inom Swedbank, lämnar sin post med omedelbar verkan.

Annons

Annons