Annons

Annons

swedbank-Kepler.jpg

Swedbank köper sex procent av aktierna i det Parisbaserade analyshuset Kepler Cheuvreux.

Swedbank och Kepler i samarbete

Tillsammans ska de tillhandahålla ett topprankat ECM-erbjudande i Norden. Swedbank köper 6 procent av bolaget och tar en styrelseplats. "En ideal partner för oss", enligt Swedbank-chefen Ola Laurin.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Partnerskapet uppges bygga på "styrkan i Swedbanks kundrelationer och rådgivningskompetens tillsammans med Kepler Cheuvreux aktieanlys och distributionskapacitet. Bolaget har i dagsläget 120 mäklare i elva länder och Swedbank köper 6 procent av Kepler och tar en styrelseplats.

Henning Steffenrud – idag head of Research Norge på Swedbank – blir nordisk chef för analys hos Kepler. Och Jan-Peter Larsson – i dag head of fixed income, currency and commodities på Swedbank – har utsetts till chef för den nordiska marknaden hos Kepler.

Annons

Annons

Samarbetet ger bankens privat- och företagskunder tillgång till ett större utbud av nordisk aktianalys, inklusive täckning av euoropeiska bolag. Kepler har i dagsläget 1.200 institutionella investerare i Europa och USA, vilket ökar bankens distributionskapacitet. 

– Den här satsningen visar hur nytänkande kan förändra ett annars ganska traditionellt segment inom bankverksamhet och ligger helt i linje med vår strategi för att möta kundernas förväntningar på en modern bank. Vi stärker vårt ECM-erbjudande för våra kunder på ett långsiktigt hållbart sätt för banken. Kepler Cheuvreux är en ideal partner för Swedbank. De har gott renommé som global, oberoende aktiemäklare med stark analysfunktion och distributionskapacitet, säger Ola Laurin, chef för Stora Företag och Institutioner på Swedbank.

Swedbank och Kepler kommer tillsammans att sysselsätta över 100 aktieanalytiker och erbjuda en av marknadens bredaste analyser av nordiska aktier – med bevakning av nära 300 nordiska bolag, utöver de 660 bolag inom 32 sektorer som de redan bevakar.

Ledande i Europa

Kepler Cheuvreux är en europeisk leverantör av finansiella tjänster som specialiserar sig på rådgivningstjänster och aktiehandel. Bolaget har fyra affärsenheter: Aktier; Skuld och Derivat; Investeringslösningar; och Corporate Finance.

Vidare har Kepler sitt säte i Paris och koncernen har idag cirka 550 anställda.

Bolaget har verksamhet i Amsterdam, Boston, Frankfurt, Geneve, London, Madrid, Milan, New York, Stockholm, Wien, Zurich och snart även i Oslo.

Bolagsledningen och de anställda är de största aktieägarna, stora europeiska finansiella koncerner såsom Crédit Agricole CIB, UniCredit, Rabobank och nu även Swedbank är andra viktiga aktieägare.

Innan samarbetet med Swedbank inleddes hade Kepler Cheuvreux 100 aktieanalytiker som täcker 750 europeiska bolag. Bolaget hävdar att det erbjuder en av marknadens bredaste analyser i Europa.

Källa: Swedbank

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons