Bank

Swedbank kan ha mörkat rapport om penningtvätt för FI

Swedbank kan enligt Ekobrottsmyndigheten (EBM) ha försökt mörka en intern penningtvättsrapport för Finansinspektionen (FI).

Publicerad 2019-09-10

En tidigare okänd rapport saknas i den förteckning över handlingar som Swedbank har redovisat för FI, uppger EBM i ett brev till banken, enligt Dagens Industri. 

När EBM genomförde sin andra razzia mot Swedbank i april i år beslagtogs en intern rapport daterad 12 juli 2018. Det framgår av ett brev som EBM har skickat till Swedbanks vd Anders Karlsson och bankens ordförande Göran Persson med anledning av de pågående förundersökningarna avseende obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri, skriver tidningen. 

Rapporten avhandlar, enligt vad EBM uppger, Swedbanks baltiska verksamhets exponering i Baltikum relaterad till Danske Bank Estonia, det vill säga Swedbanks exponering mot penningtvättsskandalen i Danske Banks estniska filial som rullades upp under 2017 och 2018.

Av EBM:s brev, som är undertecknat av chefsåklagare och förundersökningsledare Thomas Langrot, framgår även att Swedbank i något skede har överlämnat en förteckning till FI över handlingar och rapporter som behandlar misstänkt penningtvätt i Baltikum, vilket får antas ha gjorts med anledning av FI:s pågående undersökning av penningtvättshärvan i Swedbank, skriver tidningen. 

Men enligt vad EBM uppger saknas rapporten från 12 juli 2018 i den förteckning som Swedbank har överlämnat till FI.

Chefsåklagare Thomas Langrot ser det som ”mindre sannolikt” att just den här rapporten glömdes bort när Swedbank upprättade förteckningen åt FI. Enligt honom är den aktuella rapporten till sitt innehåll ”minst lika viktig och betydelsefull för förundersökningen” som advokat Erling Grimstads larmrapport från december 2018.

”Jag håller det för mindre sannolikt att Swedbank råkat 'glömma' den aktuella rapporten i förteckningen som skickades till Finansinspektionen. Detta främst mot bakgrund av rapportens innehåll och omständigheterna på plats då husrannsakan genomfördes då rapporten till slut kunde beslagtas”, skriver Thomas Langrot i ett mejl Di.

Varken FI eller Swedbank vill kommentera EBM:s påstående om att det saknas en rapport i den förteckning över rapporter som Swedbank har överlämnat till myndigheten, skriver tidningen. 

 

Platsannonser