Finans Nyhet

Swedbank: God balansgång av Fed-chefen

Taggar i artikeln

Federal Reserve Riksbanken
Publicerad
Uppdaterad

Fed-chefen Jerome Powell klarade att ta hänsyn till såväl president Trumps kritik som att det fanns Fed-ledamöter som ville ha en oförändrad ränta samt att ekonomin i USA går bra, enligt Swedbanks ekonom Knut Hallberg. 

Olof Swahnberg

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) levererade visserligen på onsdagskvällen svensk tid den väntade räntesänkningen med 25 räntepunkter, men det fanns förhoppningar på signaler om större framtida räntesänkningar som Fed inte gav. Powell sade att sänkningen inte är början på en lång serie av räntesänkningar, varpå USA-börsen reagerade negativt, kortare marknadsräntor steg och dollarn stärktes. 

Jerome Powell kunde, enligt Hallberg, inte vara så mycket mjukare i sitt budskap med tanke på att ett par av Feds ledamöter reserverade sig mot räntesänkningen och i stället ville se en oförändrad ränta. Dessutom ville han inte riskera få kritik för anpassning till president Donald Trump, som vill se kraftiga räntesänkningar från Fed. 

– Powell hade en balansgång att ta hänsyn till med Trumps kraftiga kritik och vilja att Fed ska sänka väldigt mycket, å andra sidan tuffar ekonomin på relativt bra och det fanns två reservanter. Han måste balansera det här, det var ingen lätt uppgift han hade igår men jag tycker ändå han gjorde så bra han kunde i det här läget, säger Knut Hallberg. 

Annons

Hallberg säger att Swedbank tillhörde dem som trodde att Fed skulle vara ganska försiktiga:

– Vi har förutsett tre räntesänkningar. Det är inte fråga om djupa och kraftiga räntesänkningar till väldigt låga nivåer, vi ser inte riktigt recessionsrisken i den amerikanska ekonomin. 

Han säger att Swedbank står fast vid sin prognos om tre räntesänkningar från Fed, varav en alltså meddelades på onsdagen, och spår ett par räntesänkningar under hösten. 

Annons

– Vi ser det mer som att Fed i tid vill stävja risken med global osäkerhet och inflationen är lite för låg och ge ytterligare självförtroende för den amerikanska ekonomin.

Innebörd för Riksbanken?

– Det kan vara både positivt och negativt. Det positiva är att ju mer Fed ser till att USA:s ekonomi tuffar på är det bra för världsekonomin och Sverige. Å andra sidan påverkar varje penningpolitisk lättnad från USA eller någon annan stor centralbank relativsituationen inte minst på valutamarknaden.

Annons

Hallberg säger dock att den svenska kronan är svagare än Riksbankens senaste prognos. När Riksbanken tidigare tätt följt ECB:s räntesänkningar har kronan varit starkare och det har funnits tendenser till kronförstärkning, men nu är Riksbankens frihetsgrader större, enligt Hallberg. 

– Jag tror inte att räntesänkningen i sig behöver påverka Riksbanken särskilt mycket, däremot Feds argumentation kring att vi har en global osäkerhet som också verkar ha slagit mot industriproduktionen och investeringar världen över, det kan vara något som Riksbanken alltmer behöver beakta. 

Hallberg upprepar bankens tidigare budskap att det mot bakgrund av ökad osäkerhet om konjunkturen finns en tydlig risk att Riksbanken kommer att senarelägga sin planerade räntehöjning runt årsskiftet, även om Swedbanks prognos fortfarande är en räntehöjning i december.  

– Men det är inte entydigt svart. Hushållen har piggnat till lite grann och inflationen i juni var mer än väl i linje med Riksbankens prognos så allt pekar inte på att Riksbanken behöver skjuta på höjningen, säger Knut Hallberg. 

Annons